De Neushoornstichting

31 december 2005 | MinsterZalm "Armoede is betrekkelijk" - Zalm in mootjes ?

Bn/deStem 29-12-2005
Minister Zalm: Armoede is betrekkelijk

DEN HAAG (ANP) - Minister Zalm (Financiën) vindt dat we in Nederland iemand te snel arm noemen. ,,Zoals wij armoede definiëren, is het een onoplosbaar probleem'', zegt hij donderdag in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad.

,,Alleen met nul mensen in de bijstand zal de armoede weg zijn. Dat zal dus niet gebeuren'', aldus de minister. Zalm reageert in de krant op recente cijfers die aangeven dat dit jaar de armoede gestegen is. ,,Armoede in Nederland is betrekkelijk. De onderkant van de samenleving is veel welvarender dan in de jaren vijftig. Je had geen tv, je at dubbele boterhammen en je naaide zelf je kleren.''
Gezeur vindt Zalm de armoedediscussie echter niet: ,,Nee, voor mensen met een klein inkomen is achteruitgang in koopkracht lastig. Daarom ben ik blij dat er betere vooruitzichten zijn''.
Energiecompensatie
In het interview legt Zalm uit waarom hij zich verzet heeft tegen de energiecompensatie van 35 euro, die bijna leidde tot een kabinetscrisis. ,,Als er onder het motto dat er een meevaller is van drie miljard een kwart miljoen wordt geclaimd voor dingen die niet nodig zijn, wat dan als er ineens echt iets nodig is? Ik hecht aan de spelregels die we hebben afgesproken. Het is mijn rol die te handhaven.''
Agnes Kant, kamerlid voor de SP, zegt in de krant niet verbaasd te zijn over de uitlatingen van de minister. ,,Zalm en de rest van de ministers begrijpen gewoon niet wat er speelt in Nederland. Natuurlijk heerst er armoede: niet alleen onder de mensen zonder werk, maar meer en meer ook onder de mensen met werk. Alsof dat niet triest is.''

Zie hieronder het bewuste vraaggesprek;

Algemeen Dagblad woensdag 28-12-2005

 

Zalm: Armoede betrekkelijk

 

DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën vindt dat we in Nederland te snel iemand arm noemen. ,,Zoals wij armoede definiëren, is het een onoplosbaar probleem. Alleen met nul mensen in de bijstand zal de armoede weg zijn. Dat zal dus niet gebeuren.’’

 

Zijn imago dat hij de échte baas is in het kabinet-Balkenende is afgelopen maand weer bevestigd. Minister van Financiën Gerrit Zalm hield de hand stevig op de knip toen coalitiepartner het CDA rond Sinterklaas voor alle huishoudens 250 miljoen euro vroeg als tegemoetkoming voor de hoge energierekening. „Niemand hoeft onder mijn juk door, hoor,” lacht de liberale minister. „Maar er viel niets te compenseren. Ieders koopkracht gaat er volgend jaar op vooruit.”

 

Ondanks de Sinterklaascrisis blikt Zalm ontspannen terug. ,,Het was een stevige discussie, maar er is niets blijven haken," zegt hij erover. Het besluit dat er uiteindelijk uitrolde, verhoging van de belastingkorting voor gezinnen met kinderen en 35 miljoen extra voor bijzondere bijstand, noemt hij 'vooral een gebaar naar de Kamer'.

 

Mensen vroegen zich af: waar gáát het eigenlijk over? De tegemoetkoming die het CDA vroeg was 35 euro per huishouden en u had net een meevaller van 3 miljard geboekt.

 

„Ja, als er onder het motto dat er een meevaller is van 3 miljard een kwart miljoen wordt geclaimd voor dingen die niet nodig zijn, wat dan als er ineens echt iets nodig is? Ik hecht aan de spelregels die we hebben afgesproken. Het is mijn rol die te handhaven. Bolkestein zei al dat het voor een politicus net zo moeilijk is om financiële reserves op te bouwen als voor een hond om een voorraad worst aan te leggen. Maar we moeten natuurlijk wel toe naar een overschot op de rijksbegroting.”

 

In de Kamer werd geklaagd dat u wel geld over had voor helikopters en kruisraketten.

 

„Daar heeft de minister van Financiën geen stuiver aan uitgegeven. Dat geld voor die tomahawkraketten heeft de minister van Defensie uit zijn eigen begroting gehaald.”

 

Onder dit kabinet is de armoede enorm toegenomen. Wat vindt u daarvan?

 

„Dat heeft alles te maken met de economische tegenslag en de gegroeide werkloosheid. Het is ook waar dat we de koopkracht hebben zien dalen. Maar armoede zoals wij dat definiëren is een begrip waar je nooit vanaf komt. De Wereldbank noemt iedereen die minder dan een dollar per dag heeft arm. Wij hebben het over iedereen die minder verdient dan 105 procent van het sociaal minimum. In die zin is het een onoplosbaar probleem. Als je de armoedegrens steeds optrekt, kom je er nooit vanaf. Alleen met nul mensen in de bijstand zal de armoede weg zijn. Dat zal dus niet gebeuren.

 

„Armoede in Nederland is betrekkelijk. De onderkant van nu is veel welvarender dan in de jaren 50. Ik kom zelf uit zo'n lower middle class milieu. Je had geen tv, je at dubbele boterhammen en je naaide zelf je kleren. We dronken niet eens koffie. Thee was goedkoper. Laat staan alcohol of frisdrank. Ja, op verjaardagen.”

 

Vindt u het gezeur?

 

Nee, voor mensen met een klein inkomen is achteruitgang in koopkracht toch lastig. Daarom ben ik blij dat er betere vooruitzichten zijn. Alleen de alleenstaanden in de bijstand komen er nu bekaaid van af. En dan krijg je wat ik ’de vloek van de goede daad’ noem. Zoals bij de onroerendezaakbelasting. Die hebben we geschrapt. Dan wordt er gezegd: ja, maar de mensen die al kwijtschelding van ozb hadden, hebben daar helemaal niets aan. Tja. De mensen zijn al zo goed bediend. Het allermooiste is natuurlijk geen belasting betalen.”

 *************************************************************

Bron:Planet. Nl
Gepubliceerd op vrijdag 30 december 2005
Door: Ivar Penris


'Zalm in mootjes is goed alternatief'
SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen en zijn partijgenoot Agnes Kant brachten vrijdagmiddag zalm naar de voedselbank in Arnhem.
Het is een ludiek antwoord op opmerkingen van minister Zalm in het Algemeen Dagblad dat armoede in Nederland betrekkelijk is. Marijnissen bestrijdt die woorden, in een gesprek met Planet.nl.

 

Armoede in Nederland is toch betrekkelijk, we hebben toch allemaal te eten?
"Iemand zei gisteren op de radio dat de eskimo's het veel kouder hebben dan wij. Je moet onze armoede ook niet vergelijken met die van bijvoorbeeld Afrika. Maar in Nederland vinden we het normaal dat we elke dag een warme maaltijd krijgen, voor velen is dat echter niet normaal. Mensen moeten hun kinderen van sportclubs afhalen, de telefoon opzeggen, dat soort dingen. Noem het sociale armoede, maar het is armoede."

 

Mensen steken zich toch ook onnodig in de schulden en komen dan in de problemen?
"Natuurlijk zijn er mensen die je verwijten kunt maken, die zo dom zijn geweest om zo'n krediet af te sluiten. Het getuigt echter van erg veel kortzichtigheid om iedereen over één kam te scheren. Onder de armen in Nederland zitten erg veel mensen die gewoon werken en helemaal geen schulden hebben."

 

U vindt dat we teveel op Amerika gaan lijken.
"Ja, blaming the victim is daar erg populair. Ben je rijk, dan is dat je eigen verdienste. Ben je arm, dan is dat je eigen schuld. Het getuigt van een grote mate van hardvochtigheid en een slecht inlevingsvermogen. Het zijn altijd weer
de mensen die het voor de wind gaan, die dat het hardste roepen."

 

U walgt ook van die hoge inkomens, maar die echte toppers halen toch veel meer voor zo'n bedrijf binnen dan ze kosten?
"Nee, het is buiten proporties hoe men zich aan de top verrijkt. Het zijn de mensen op de werkvloer die de economie draaiende houden. De afgelopen twintig jaar zijn de rijken fors rijker geworden en de armen hebben hun koopkracht alleen maar zien dalen."

 

Wat wordt het voor de armen in Arnhem, gerookte zalm of een goedkoop blikje van de Aldi?
"Nee, blikjes roze én rode zalm. In ieder geval van goede kwaliteit en minstens twee porties per pakket. We hadden de minister liever zelf meegenomen, maar zalm in mootjes is een goed alternatief waar de mensen waarschijnlijk meer aan hebben.''

 

 

 

 

 
Terug naar de vacatures / vrijwilligers gezocht pagina van De Neushoornstichting